2013. november 15.

A vírus - 1.

November 15. CSÜTÖRTÖK. Vége a napnak. József hazafelé hajt a kocsijával. Bekapcsolja a rádiót, ahogyan mindig is szokta. Éppen a híreket mondják, amelyben a bemondó, az a megszokott kedves női hang, egy távoli, kis indiai faluról beszél, ahol három ember váratlanul és nagyon furcsa módon meghalt. Valamiféle influenza okozta a halálukat, amiről még soha senki nem hallott. Igazából nem is influenza, helyesbít a bemondó, és egyébként is: csak három emberről van szó. Még azt is hallja, hogy az Egészségügyi Világszervezet néhány orvosa útban van, hogy kivizsgálják a dolgot, de gondolatai már régen a hétfői munkáján járnak. Új főnöke olyan, mint a hajcsár. Nincs egy perc nyugta sem.
November 17. VASÁRNAP. A rádióban újabb hírek érkeznek az ismeretlen kórokozóról. Most már nem csak három emberről van szó, hanem harmincezerről, és most már a tévé is foglalkozik a témával. Már járványról beszélnek. Járványról, amilyennel eddig még nem találkozott az emberiség. 
November 18. HÉTFŐ. Reggel, mire József felkel, már minden újság vezércikke a járványról szól. Már nemcsak India, de Pakisztán, Afganisztán és Irán is megfertőződött. Már mindenhol erről beszélnek. Az utcán, a metrón, a munkahelyen. Orbán Viktor valami beszédet mondott, amelyben elmondta, hogy ő is és a kormányában mindenki reménykedik, hogy Magyarországot elkerüli ez a vírus. Egyébként is az említett országok messze vannak tőlünk. Az emberek nagy többsége mégis éli tovább megszokott életét. Minden csoda három napig tart.
November 19. KEDD. Reggel megtörténik az, amire csak néhányan számítottak. Franciaország elnöke Európát sokkoló bejelentést tesz közzé: lezárják a határaikat. Bármely érintett országból érkező repülőjáratra érvényes a zárlat, vagyis nem szállhatnak le a gépek az ország területén. Minden híradó ezzel a hírrel foglalkozik. Minden csatornán ezt harsogják: egy férfi Párizs egyik kórházában haldoklik a rejtélyes influenzától. Megérkezett a vírus Európába is! A tudósítók azt is lemondják még, hogy az orvosok mindössze annyit tudnak erről a titokzatos kórról, hogy amikor kiüt rajtad a betegség, tulajdonképpen már egy hete lappangott benned. Aztán négy napig hihetetlenül rossz állapotba kerülsz, különféle tünetekkel, majd menthetetlenül meghalsz. 
November 20. SZERDA. Anglia is lezárja határait, de túl későn. Kedden reggel az Egyesült Államok elnöke a következő bejelentést teszi: "Nemzetünk biztonságának érdekében minden repülőjárat Európába és Európából, valamint Ázsiába és Ázsiából: töröltünk." És a kór szép lassan terjed, országról-országra. Mindenki egyre feszültebb és idegesebb. Vajon hozzánk is el ér ez a titokzatos vírus?
November 22. PÉNTEK. Egy hét telt el azóta, hogy József és a világ először hallott arról a járványról, amely a távoli Indiából indult. A TESCO-ban vásárol éppen. Dühöng, amiért várakoznia kell. Dühöng, amiért ennyi ember között kell állnia. Nem lehet tudni, hogy ki fertőzi meg éppen. S ekkor egy férfi rohan be lélekszakadva, és beleordítja a rémült tömegbe: "Magyarországon, Budapest egyik kórházában, két asszonyt kezelnek. Mind a két nő haldoklik. A diagnózis: az indiai kór, mert már így hívják ezt az ismeretlen vírust. Mindennek vége. Gyorsan kiürül az egész áruház, amely ilyen halott még sohasem volt. És lassan leszáll az éj.
(Folytatása következik!)

0 megjegyzés: