2014. március 20.

17:57

Mi ez a szám? Csak egy jelzés. Arra vonatkozik, hogy ma, azaz március 20-án, csütörtökön, 17 óra 57 perckor kezdődik el a csillagászati tavasz. Ez a tavaszi napéjegyenlőség napja. Napéjegyenlőségnek nevezzük azt a két napot, amikor a Föld mindkét féltekéjén megegyezik a nappal és az éjszaka hossza: ekkor a Nap 90 fok magasan delel az Egyenlítőn, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindkét féltekén ugyanannyi ideig tart. Innentől számítjuk a csillagászati tavaszt is, amikor "hivatalosan" is vége a télnek.

A tavaszi napéjegyenlőség dátuma a 4. században többnyire március 20-ára esett. A niceai zsinat Kr.u. 325-ben szentesítette a húsvét meghatározásának szabályát, mely szerint húsvét vasárnapja a március 20-át követő holdtölte utáni első vasárnap. Az említett eltérés miatt a 16. században azonban a napéjegyenlőség már március 10-11-ére esett. A 10 napos elcsúszás zavaró volt, mert a húsvét meghatározásában az eredeti szándék nem március 20-át, hanem magát a tavaszi napéjegyenlőséget tekintette kiindulópontnak. 

Az anomália megszüntetése érdekében kívánatosnak tűnt, hogy a napéjegyenlőség ismét 20-ára kerüljön vissza. Ekkor XIII. Gergely pápa elrendelte, hogy – egyszeri intézkedésként – tíz napot kihagyjanak a naptárból, és a kerek századfordulók közül csak azon évek maradhattak a továbbiakban szökőévek, melyek 400-zal is oszthatók. Ezzel megszületett a ma is használatos Gergely-naptárunk, melynek eredményeként a naptári év átlagos hossza 365,2425 nap, azaz 365 nap 5 óra 49 perc 12 másodperc.

A fent leírtakat csak érdekességnek szántam. Ez a bejegyzés inkább arról szól, hogy hálás vagyok a tavaszért! Szeretem ezt a hónapot, amikor hosszú álmából ébred a természet. A kertünkben van egy nagy hársfa. Ma reggel egy madárka gyönyörűen énekelt rajta. Ő így dicsérte teremtőjét! S énekét hallva, nekem is kedvem támadt arra, hogy együtt dicsérjem vele a Mindenhatót!

0 megjegyzés: