2012. október 10.

Pakisztán: Megtört a jég?

Pakisztán, hivatalosan a Pakisztáni Iszlám Köztársaság, független ázsiai állam a Közel-Kelet és Közép-Ázsia határán. Több mint 1000 km-es partszakasszal érintkezik az Arab-tengerrel és az Ománi-öböllel, ezenkívül nyugaton Afganisztán és Irán, keleten India és északkeleten Kína határolja. 

Az ország nevét C. Rahmat Ali alkotta meg 1934-ben a Now or Never című jegyzetében. A PAKISTAN név az akkor még indiai, muzulmán többségű tartományok neveiből származik: Pandzsáb (Punjab), Afganisztán (Afghania), Kasmír (Kashmir), Iszlámábád (Islamabad), Szind (Sindh), Tuharisztán (Balochistan). Ezen területeken több mint 30 millió muszlim élt már ekkor is.

Pakisztán a hatodik legnépesebb ország a világon és Indonézia után itt él a második legnagyobb muszlim közösség. Az úgynevezett Next Eleven (következő tizenegy) országok között tartják számon, azok között, amelyek a 21. században nagy eséllyel gazdasági nagyhatalommá válnak majd. Pakisztán az Iszlám Konferencia Szervezetének, a Gazdasági Együttműködés Szervezetének, a G20 fejlődő országok csoportosulásának és a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Egyesületnek alapító tagja. Ezek mellett részt vesz még az ENSZ, a Nemzetközösség, a Kereskedelmi Világszervezet, és a Sanghaji Együttműködési Szervezet munkájában is. 

Pakisztánról tehát egyáltalán nem mondható el, hogy egy jelentéktelen kis ország. Hiszen mind geopolitikailag, mind pedig gazdaságára nézve jelentős középhatalomnak nevezhető, aki még atombombával is rendelkezik.

Ebben a muszlim országban 1986 óta érvényben érvényben van egy törvény, az ún. blaszfémia - istenkáromlás - törvény, amely sok ártatlan áldozatot szedett már. 2012 augusztusában egy mindössze 11 éves, down-kóros kislány esett áldozatául.

A hír szerint Rimsha Maszih, édesanyjának segített akkor, amikor levitte a szemetet, amelyben a Korán egyes kitépett, elégetett lapjai is ott voltak. Fanatikus muzulmánok azonnal istenkáromlást kiáltottak és meg akarták lincselni a kislányt. S bár a rendőrök nem akarták őrizetbe venni, de a feldühödött tömeg őrizetbe vette őt is, meg a szüleit is.

És itt jött a fordulat! A helyi rendőrség szeptember elején letartóztatta Hálid Csisti muzulmán lelkészt, mert bebizonyosodott, hogy a megégetett Korán lapokat ő rejtette a mentális zavarokkal küzdő lány szüleinek szemetébe, hogy később hamisan megvádolhassa őket. Tettének oka: a szülők és a kislány is keresztyének. A muszlim lelkész tehát Krisztus iránti gyűlöletéből tette azt, amit tett.

S nemcsak ebben láthatjuk Isten munkáját, hogy megmentette ennek a kislánynak és szüleinek az életét, hanem abban is, hogy egyre több muszlim lelkész és hittudós kezdi el bírálni az érvényben lévő blaszfémia törvényt, mert ráébredtek, hogy sokan csak visszaélnek vele, és gonoszságból kihasználják a környezetükben élők ellen.

Milyen könnyű nekünk a világnak ezen a felén keresztyénnek lennünk, míg mások, máshol akár az életükkel, vagy szabadságukkal fizetnek azért, mert Krisztus követőinek vallják magukat!

0 megjegyzés: