2015. április 4.

A szív éneke számít

Valamikor a XVII. század vége felé az olaszországi Cremonában élt egy hegedűkészítő mester: Nicola Amati. Egyszer egy kisfiúval elegyedett beszélgetésbe, aki nagyon szerette a zenét, de végtelenül elkeseredett, mert sem hangszeren játszani, sem énekelni nem tudott. Amati mester látva a kisfiú keserűségét, a következőt mondta neki: „A szív éneke számít, mert sokféleképpen lehet zenélni. Egyesek hegedülnek, mások énekelnek, képeket festenek, vagy szobrokat faragnak, megint mások földet művelnek, virágot ültetnek. Mindenki énekkel, és zenével tölti be a világot. Te is tudsz zenélni! Gyere el a házamba, és próbáld ki!” 

A kisfiú elment az idős hangszerkészítő mester házába, és 12 év alatt kitanulta a hangszerkészítés csínját-bínját. Ezt a kisfiút úgy hívták, hogy Antonio Stradivari, akit ez a biztatás indított el afelé, hogy a világ azóta is élt legnagyobb hegedűkészítőjévé legyen. 

Szülőként, nevelőként, tanárként és tanítóként, még ha sok minden feledtetni is akarja velünk ezt, ugyanaz a feladatunk, mint amit Nicola Amati tett! Abban segíteni a ránk bízott gyermekeket, akit csak lehet, és aki csak engedi, hogy megtanulják a szív énekét. Mert nem mindegy az, hogy a kezeink alól kikerülő gyerekek, milyen zenével fogják megtölteni a világot! 

A szív éneke számít…” – mondta az ifjú Stradivarinak az öreg mester, és nagyon igaza volt. Mondhat bárki bármit, én azt tapasztalom, hogy lehet bárki a maga szakterületének legjobbja, de ha a szívének az éneke hamis, vajmi keveset ér az, hogy egyébként kiváló szakember. Hamis szív, hamis élet. 

Miért fontos kérdés az, hogy hamis-e a mi szívünk éneke? Mert az, aki nem tud tisztán énekelni, az énekével csak bántani fog másokat, és nem fogja arra ösztönözni a rábízottakat, rátaláljanak a saját zenéjükre. A Példabeszédek könyvében található egy ugyanilyen értelmű mondat: „Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!” (Példabeszédek 4,23) Mert, amilyen a szívedben vagy, olyan ember vagy életed minden területén.

Ne felejtsétek el, hogy a szív éneke számít! A szívé, mert onnan az indul ki az élet! És sok egyéb mellett, kérlek benneteket, hogy szánjatok időt arra is, hogy tisztább legyen a szívetek éneke!

0 megjegyzés: