2012. május 29.

Felfordult világ, nyomorult ember

Gyermekkoromban nagyon szerettem a képregényeket. Valahol a pesti lakásunkban, a régi játékaink között most is megtalálhatóak még a Pif, a Kockás, a Hahota ősrégi számai. Akkoriban a Batman, a Szuperman képregények még nagy kincsnek számítottak, és irigykedve néztük azokat egy-egy nyugati kapcsolattal bíró társunk kezében.

De ma már semmi sem marad az, ami egykor volt. Az a métely, ami felemészti a nyugati civilizációt, mert felemészti, szépen lassan a képregények világát is bedarálta, bedarálja. S a mai képregények jó részét már nem tudnám a gyermekeim kezébe adni, mert olyan szellemiséget árasztanak, amely inkább összezavar, felpuhít, és olyan értékeket közvetít, amely keresztény hitemmel összeegyeztethetetlen.

Miért írom ezt? Megdöbbenve olvastam az Index hírportálon, azt a cikket, amely arról tudósított, hogy a képregények szülte szuperhősök világát, miként szövik át azok a szexuális devianciák. Már a cikk címe is megdöbbentett: "Batman és Robin is homoszexuális lehet".

Május 9-én Barack Obama, jelenlegi amerikai elnök, arról nyilatkozott, hogy támogatja a melegházasságokat, és ezt lereagálva a legnagyobb képregény kiadók, a Marvel és a konkurens DC is a történetei középpontjába állítja a homoszexualitást. Június elején jelennek meg azok az X-Men részek, amelyekben az egyik szereplő megkéri majd szerelme kezét, aki természetesen egy férfi. Igaz, mint ez az Index cikkéből kiderült, ez a szereplő úgy mentette meg az 1992-ben már haldokló képregényt, hogy bejelentette: meleg.

"Mindez azért van, mert a DC és a Marvel tömegeknek szóló képregényei mindig is élesen reflektáltak a szuperhős nélküli, unalmas valóságra, és a képregényekben mindig szerették a társadalmi problémákat feszegetni. Ezért is kerül most sor az első szuperhős melegesküvőre. Az underground képregénykiadók eközben már kifejezetten a homoszexuális közönségnek is évek óta gyártanak füzeteket, amikben az álarcos hős nappal a kirekesztés ellen küzd, este meg melegbárokba jár." - írja összegzésként az Index. 

Ezt a bejegyzést nem azért írtam, hogy hüledezzünk rajta, csóválva a fejünket. Sokkal inkább azért, hogy lássuk azt a zűrzavart, ami a szívekben és a fejekben van. Vajon mit tenne ma Jézus? Nyilvánosan széttépné ezeket a kiadványokat? Azt parancsolná tanítványainak, hogy bojkottálják ezeket a kiadókat, vagy tüntessenek ellenük? És egyáltalán hogyan beszélne a homoszexualitás problémájáról?

Már várom, hogy egyszer majd valaki jön, és hirdetni kezdi, talán már hirdeti is, csak én nem hallottam róla, hogy Jézus tulajdonképpen maga is meleg volt. Ezért vette körül magát férfi tanítványokkal, és János a szeretett tanítvány azért volt az, mert... Inkább nem adok tippeket!

Mindenesetre a Biblia elég világosan beszél a homoszexualitás tévútjáról, és elég egyértelmű a tekintetben is, hogy ha valaki a saját neméhez vonzódik az nem a szexuális vonzalom Istentől elkészített módja. Persze az, aki nem így gondolkodik, az még a Bibliát is felülírja, mondván: az csak Pál véleménye, meg nem úgy kell azt érteni, és egyébként is Isten a szeretet Istene, aki nem kirekesztő. 

Számomra nagy figyelmeztetés ez a bibliai üzenetértelmezés! Mert mindig tévtanításhoz vezet az, amikor valaki addig csűri-csavarja az igazságot, amíg az nem válik teljesen összeegyeztethetővé a maga nézeteivel. Ezzel csak az a baj, hogy az igazság az megítélni akar bennünket, álláspontjaink felülvizsgálatára indítani. S az az igazság, amely hozzám idomul, már nem igazság többé. Az igazsághoz nekem kell igazodnom, nem az igazságnak hozzám. Különösen így van ez az Isten igazságával, amely messze magasabb, mint a miénk!

Igaz, már csak az a kérdés, hogy hogyan képviseljük mi ezt az igazságot ebben a zűrzavaros világban. Erővel vagy szelíden? Szeretettel vagy ítélkezve? Mert nem az ellenrettentés a cél, hanem az, hogy "mindenki megtérjen és éljen".

0 megjegyzés: