2011. november 19.

Bizonyíthatóak-e a vallási kijelentések?

Az elmúlt napokban, egy alkalom kapcsán azon gondolkodtam el, hogy egyáltalán bizonyíthatóak-e a vallási kijelentések. Ezt az alkalmat többségében olyan embereknek tarthatom, akik nem, alig vagy csak lazán kapcsolódnak a közösségünkhöz. Szóval: bizonyíthatóak-e a vallási kijelentések? Mivel tudom alátámasztani azt, amit számukra Istenről mondok?

Sokak számára a vallás ott kezdődik, ahol a tudás, a tudomány és az értelem falakba ütközik. A vallás, a hit ezen emberek számára a fantasztikum világába tartozik. S ez akkor is így van, ha a mai ember sejti, hogy minél többet ismerünk és fedezünk föl a bennünket körülvevő világból, annál inkább látjuk a korlátainkat. 

De lehet-e a hit dolgait, felismeréseit bizonyítani? A történelemben sokszor megpróbálták. A középkorban úgynevezett Isten bizonyítékokat kerestek, Isten-érveket állítottak fel. De ez legfeljebb azoknak segíthet, akik már hisznek Istenben, de azokat nem fogja meggyőzni, akik még nem tapasztalták meg Isten valóságát. 

Az ember lényéből fakad, hogy mindennek „mögé akar nézni”. Mindent érteni, megragadni akar, de vannak kérdések, amelyekre azért nem találunk választ, mert meghaladják a képességeinket, mert az emberi értelemnek is vannak korlátai. A ma élő emberre még inkább igaz ez! És nem is azzal van a baj, hogy kétségekkel közeledünk valami olyan dolog felé, amelyet nem ismerünk. Én úgy gondolom, hogy a kételkedés egyfajta védelmi vonala az értelmünknek, és akkor van a baj, ha valamit kételkedés nélkül a magunkévá teszünk. A baj az a mai ember kételkedésével, hogy eleve nem akarja megismerni az igazságot, hanem azt, ami nem érdekli, ami zavarja, azt eleve elutasítja. Az igazságot kereső kételkedés mindig előbbre vitte a világot, de a mai ember kételkedése inkább - már bocsánat - butaság, amely igénytelenségéből fakad.

Vajon, van olyan valóság, amely a tudomány mai eszközeivel nem kutatható? Van olyan valóság, amely az öt érzékszervünkkel nem vizsgálható? Én azt mondom: van! Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az emberi értelem nem mindentudó, sőt valóságos korlátai vannak. De az is igaz, hogy mindaz, ami a megtapasztalhatón túl van, az ha nem vagyunk elég alázatosak és józanok, akkor nagy teret enged emberi fantáziánknak. Egy átlag ember számára a halálutáni élmények, UFO-k létezése, vagy éppen Jézus feltámadása, mind-mind a fantázia szüleményei. Mert ezeket nem lehet úgy bizonyítani, mint azt, az állításomat, hogy a kertemben áll három fenyőfa. Hiszen ez utóbbit bárki megnézheti, és megbizonyosodhat róla, hogy tényleg igazat mondtam-e vagy sem. De az előbbieket, legfeljebb átélhetjük, de azok, akik azt nem élték át, nem hisznek benn, azok mosolyogni fognak megtapasztalásainkon. 

Ezért fontos kérdés az, annak, aki valóban az igazságot keresi, hogy: melyik vallás tanításának higgyek? Ezen a téren fontos a józanság és óvatosság. Mert nem minden az, aminek látszik! Alaposan meg kell vizsgálni, hogy mi előtt nyitod ki a lelkedet! Tedd egymás mellé azt, amit megtudhatsz a különböző vallásokról, és ne higgy el valamit csak azért, mert szimpatikusnak látszik, vagy azt mondja, amit hallani szeretnél.

Bertold Brecht „Történetek Keuner úrról” c. művében valaki megkérdezi K. urat, létezik-e Isten? „K. úr erre azt felelte: „Azt tanácsolom neked, gondolkozz el arról, megváltozna-e a viselkedésed a választól függően. Ha nem változna meg, akkor elvethetjük a kérdést.” A mai ember nem akarja elkötelezni magát semmi mellett igazán, így viszont csak felszínesen él meg sok mindent, a vallásos dolgokban is azt akarja elfogadni, ami szimpatikus, ami hozzáigazítható az életéhez, és nem kell nagyon megváltoznia. De a vallás, és ez minden vallásra igaz, egész embert kíván. Éppen ezért nem mindegy az, hogy mi az, amire odaadom magam.

Azzal a kérdéssel kezdtem, hogy vajon bizonyíthatóak-e a vallási kijelentések? Igazolható-e bármivel az, hogy Isten létezik? A válaszom erre egyszerű: ha kételkedni akarsz, akkor mindig csak kétségeid falába fogsz ütközni, és kérdéseidre sohasem találsz választ. De ha őszintén keresed az Igazságot, akkor megtörténik veled  a csoda: az Igazság fog téged megtalálni.

0 megjegyzés: