2016. április 21.

TUDOMÁNY VS. AGYKONTROLL - K.O

Az agykontroll képviselői hangoztatják előszeretettel azt az eddig nem bizonyított nézetet, mely szerint agyunk csak 10% százalékát használjuk. Mire lennénk képesek - mondják - ha megtanulhatnánk használni az egészet? Nos, az alábbi cikket azért osztom meg, mert cáfolja az agykontrollban hívők ezen nézetét. A cikk eredetije az Origo.hu-n jelent meg, onnan idézem:

Az agykontroll egyik alaptézise, hogy valójában csak agyunk tíz százalékát használjuk, ezért olyan kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne, amit az agykontroll módszerével elő lehet hívni, és ki lehet használni. A maradék 90 százalék rengeteg mindenre jó: javítja a koncentrációt, enyhíti a fájdalmat, legyőzi a stresszt, segít a könnyebb döntéshozatalban, és a beleérző képességet is felerősíti. Szép volna, ha igaz volna - csakhogy a tudomány tisztában van vele, hogy valójában az egész agyunkat használjuk, csak nem folyamatosan.


A Scientific American a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Iskola kutatóját, Barry Gordont idézi, aki a portálnak elmondta, hogy a mítosz annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már nevetséges. Nem csoda, hogy ilyesfajta történeteket kötünk az agyunkhoz - a működése annyira komplex, hogy még a kutatóknak is nehéz megérteniük, pontosan mi történik benne. Azt azonban ők is kijelentik, hogy valóban akad olyan időszak, amikor csak a tíz százalékát használjuk az agyi kapacitásunknak - ez azonban csak akkor van, ha fekszünk, és maximum gondolkodunk, semmi mást nem csinálunk. Normál esetben különböző tevékenységekhez az agy különböző részeit használjuk. Vannak olyan területek, amelyek mindig aktívak: ilyen például a kisagy, ami az egyensúlyért vagy az akaratlagos izmok mozgásának koordinálásáért felel. Az agy által felhasznált energia (ami az egész test energiájának majdnem 20 százalékát lefedi) arra megy el, hogy a neuronok milliói hatékonyan kommunikáljanak egymással.

A kutatók képalkotó technológia segítségével feltérképezték, hogy az agyunk nagy része egész nap aktív - bár nem mindig ugyanazok a területek, de ha egy 24 órás periódust vizsgálnánk, kimutatható volna, hogy ennyi idő alatt az agy száz százalékát megmozgatjuk. Így valóban kacsa, hogy mindössze tíz százalékát használjuk ki - sajnos az agykontrollnak is más magyarázatot kell keresnie.

0 megjegyzés: