2016. január 30.

TÖBB MINT SZÁMTAN!

Hogyan tanítják számolni gyermekeiket a zsidó emberek? Az alábbiakban ezt olvashatjátok. De több ez, mint számtan...


(1) Ki mondja meg, mi az egy? – Egy az Isten égen s földön, óvjon minket égi kegy. 
(2) S azt ki tudja, mi a kettő? – Két kőtáblán tíz parancsot rótt mireánk a Teremtő. És egy az Isten égen s földön. 
(3) Hát a hármat kitalálod? – Ki, mert három ősapánk volt: Ábrahám, Izsák és Jákob, két kőtáblára rótt a Teremtő tíz parancsot, s egy az Isten, a magasztos. 
(4) S mi a négy? – Négy szép ősanyánk ringatta eleinknek bölcsőjét, kik három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(5) Halljam, mit jelent az öt? – Mózes öt könyvét jelenti, azt is Ő adta, a fenti, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(6) S mi a hat? – Szakaszai a Misnának épp hat rendre oszlanak, Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(7) Mi a hétnek jelentése? – Hét nap a hét: hat munkára, egy pedig a pihenésre, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(8) És a nyolc? – Fiúgyermek, pici jószág, nyolcadnapra megzsidózzák, minden hétnek hét a napja, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. Haladunk. 
(9) A kilenc mi? – Kilenc hónapra szokott a legtöbb gyerek születni, nyolcadnapra kell a kisfiút megmetélni, minden hétnek hét a napja, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(10) Hát a tíz? – Tíz ige, tíz parancsolat, azt kaptuk a Szináj alatt, kilenc hónapra születtünk, nyolcadnapra megmetéltetünk, minden hétnek hét a napja, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(11) Mondd hát mi a tizenegy? – Tizenegy csillag, mit József mély álmában láthatott meg, tíz parancsolatot vettünk, kilenc hónapra születtünk, nyolcadnapra megmetélnek, hét a napja minden hétnek, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos. 
(12) Mi az, ami tizenkettő? – Ehhez nem kell bölcsnek lenni: törzseinknek száma ennyi, tizenegy a csillag száma, ami volt József álma, tíz parancsolatot vettünk, kilenc hónapra születtünk, nyolcadnapra megmetélnek, hét a napja minden hétnek, hat Misna-rend oktat jóra Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos.
(13) Tizenhárom, ezt fejtsd meg! – Tóránk szerint ennyi nemes lényege van Istennek! Tizenkettő – törzsek száma, tizenegy csillag az álma, tíz parancsolatot vettünk, kilenc hónapra születtünk, nyolcadnapra megmetélnek, hét a napja minden hétnek, hat Misna-rend oktat jóra, Mózes öt könyve a Tóra, négy ősanyja volt a népnek, három ősapával éltek, két kőtábla, tíz parancshoz, s egy az Isten, a magasztos.

0 megjegyzés: