2015. december 1.

VAN MÉG LEJJEBB?

"A norvég bevándorlási hivatalnak (UDI) nincs elég helye, hogy elszállásolja az országba érkezett 30 ezer menekültet, ezért egyházi szervezetektől és civil közösséget kér segítséget. A hivatal azt javasolja a befogadóknak, hogy a menedékkérők szállását tegyék „vallásilag semlegessé.” A legtöbb helyen ezt úgy oldották meg, hogy levették a kereszteket a falról, ha pedig a padló mintázatán látszott egy, akkor szőnyeggel letakarták azt. A cél az, hogy ne bántsák meg a muszlim menekülteket" – írja a Local.no.

Eltüntetik a kereszteket Norvégiában, hogy ne zavarja a muszlim menekülteket. - olvastam a Index.hu-n. És nagyon felháborodtam. Aludtam rá egyet, és most már inkább végtelenül elkeserít az, amit Európa önfeladásával kapcsolatban olvasok nap mint nap. Mert ez is az. Valami, ami elképzelhetetlen lenne egy muszlim országban, de bárhol a világon, ahol fontosak még a nemzeti értékek, a gyökerek. - Egy (kezdődő) kapcsolatban hová vezet az, ahol az egyik fél teljesen feladja önmagát, megtagadja szokásait, érzéseit, hitét, gondolkozását, csak azért, mert úgy véli, hogy azzal megbántja a másikat? Ha lelkigondozóként ilyennel találkoznék, akkor előre borítékolnám az önfeladó fél boldogtalanságát, és azokat a konfliktusokat, amelyek előbb-utóbb felszínre törnek. Mert, amiből eleve hiányzik a kölcsönösség, az a kapcsolat halálra van ítélve. Legalábbis az önmagát teljesen feladó fél sohasem lehet benne boldog, sőt!

Azután olvasom tovább a cikket, és hamar kiderül, van még lejjebb! "Olaszországban lemondott az az iskolaigazgató, aki diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva idén eltörölte a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltotta a karácsonyi dalokat is." – írta az MTI.

Ragozhatnám még a dolgot, de nem teszem. Elkeseredtem. Azzal zárom reggeli írásomat, hogy leírom azt a bibliai verset, amely először eszembe jutott e cikket olvasva: "Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében." (Lukács 9,26) Jaj neked Európa, mert szégyelled gyökereidet, értékeidet, identitásodat, múltadat. Mert szégyelled azt, Aki egykor naggyá tett téged!

Van még lejjebb? Attól tartok van. Imádkozom azért, hogy ebben az önmagát feladó, a toleranciát nagyon rosszul értelmező Európában végre ne csak az önmagukat feladók hangja legyen erős, hanem a józanok és a bölcsek hangja is eljusson az emberek szívéhez.

0 megjegyzés: